Ελεύθερα Αντίτυπα: Τι είναι, Πώς δουλεύουν, Πού μπορείς να βρεις ένα

Τι είναι:
Τα ελεύθερα αντίτυπα του Έξι Δισεκατομμύρια Τρόποι Ζωής είναι μια κοινή απόφαση του εκδότη και του συγγραφέα του βιβλίου. Είναι αντίτυπα που απελευθερώνονται από την οικονομική διάστασή τους και φιλοξενούνται σε χώρους όπου μπορείς να τα διαβάσεις, χωρίς να τα αγοράσεις.

Πώς δουλεύει το έργο;
Το ελεύθερο αντίτυπο παραμένει πάντοτε στην ιδιοκτησία του εκδότη και του συγγραφέα του βιβλίου. Δεν έχει πωληθεί και δεν επιτρέπεται να μεταπωληθεί με κανέναν τρόπο. Όσοι φιλοξενούν ελεύθερο αντίτυπο του βιβλίου το δίνουν σε όποιον το ζητήσει για να το διαβάσει και είναι στην διακριτική τους ευχέρεια να του επιτρέψουν να το δανειστεί, αν εκτιμούν ότι το βιβλίο θα επιστρέψει σε μικρό χρονικό διάστημα ή διαθέτουν δεύτερο ελεύθερο αντίτυπο. Οι χώροι που φιλοξενούν ελεύθερα αντίτυπα δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν με το περιεχόμενο του βιβλίου. Φροντίζουν μόνο το αντίτυπο να παραμένει μακριά από παιδιά.
Κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα, που του παραχωρείται από τον εκδότη και τον συγγραφέα του βιβλίου, να μετατρέψει το αντίτυπο που αγόρασε σε ελεύθερο αντίτυπο, αντιγράφοντας αυτό το κείμενο στην πρώτη λευκή σελίδα του βιβλίου και ενημερώνοντας με σχόλιο σ΄ αυτό το blog για τον χώρο που το φιλοξενεί ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός της διασποράς των ελεύθερων αντιτύπων. Επίσης κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να δανείσει το αντίτυπό του σε κάποιον άλλο ενήλικο ή να το προσφέρει σε οποιαδήποτε δανειστική βιβλιοθήκη. Αν και το βιβλίο δεν περιέχει περιγραφικές σκηνές βίας ή ερωτικές σκηνές, η γλώσσα του που κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν προσβλητική, οδήγησε εκδότη και συγγραφέα στην απόφαση να μην επιτρέψουν την ανάγνωσή του από παιδιά, παρά μόνο με την συγκατάθεση των γονέων τους. Παρακαλούνται όλοι να σεβαστούν αυτήν την απόφασή τους.

Πού μπορώ να βρώ ένα ελεύθερο αντίτυπο;
Τα ελεύθερα αντίτυπα ταξιδεύουν προς τους πρώτους χώρους φιλοξενίας.

UPDATE: Το πρώτο ελεύθερο αντίτυπο έφτασε στο Σαρακήνικο της Γαύδου και φιλοξενείται από το Σορολόπ (3 Αυγούστου 2007).

To δεύτερο ελεύθερο αντίτυπο έφτασε στο Καρλόβασι της Σάμου και φιλοξενείται από το Cafe Senso (13 Αυγούστου 2007).

Σήμερα (27 Αυγούστου 2007) λάβαμε την ειδοποίηση ότι το τρίτο ελεύθερο αντίτυπο φιλοξενείται από τις 31 Ιουλίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης.

Τρία επιπλέον ελεύθερα αντίτυπα βρίσκονται στην Κολωνία της Γερμανίας. Φιλοξενούνται στο Filos, το Limani, και την Ελληνική Κοινότητα Κολωνίας.

Δύο επιπλέον ελεύθερα αντίτυπα βρίσκονται στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Γιαννιτσών και Βέρροιας. Και κατατέθηκαν παρέα με το Σάρκινο Φρούτο.

Πέντε επιπλέον ελεύθερα αντίτυπα πήραν οι διοργανωτές του 4ου Συνέδριου Bookcrossing (The Antamoma) στην Λάρισα αφού ενημέρωσαν εκδότη και συγγραφέα ότι η ανησυχία τους για την γλώσσα και το περιεχόμενο του βιβλίου "είναι υπερβολική" και το βιβλίο μπορεί άνετα να κροσαριστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: